Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-09@02:55:14 GMT

معرفی 5 مقصد اصلی اسلام از تشریع احکام

تاریخ انتشار: ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۱۷۶۲۷۱

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) از صبح امروز نشست‌های علمی ششمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت ادامه یافت و در یکی از این نشست‌ها زهرا کاظمی به تبیین پژوهش خود در باب جایگاه مقاصد شریعت در افق الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت پرداخت. وی با تاکید بر این که در این پژوهش با روش استنتاجی و تحلیلی در صدد استنتاج مقاصد شریعت از منابع اسلامی بوده است گفت: حفظ دین، حفظ نفس، حفظ نسل، حفظ عقل و حفظ مال جزء مقاصد شریعت و هدف از تشریع احکام‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مقاصد مبتنی بر نگاه متعالی اسلام به انسان است و تمام شریعت برای حفظ این 5 هدف شکل گرفته است.

وی افزود: در پرتو مقاصد شریعت می‌توانیم تعارض‌ها را در تدوین و اجرای الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت مشخص کنیم. بی‌گمان تلاش هر مجموعه‌ای را باید متناسب با دستیابی آن مجموعه به اهداف خود، مورد ارزیابی قرار داد؛ لذا در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت نیز می‌توان مقاصد شریعت را به عنوان هدف این الگو در نظر گرفت و میزان کارایی این الگو را با توجه به مقاصد شریعت مورد سنجش قرار داد.

کاظمی در ادامه در توضیح این 5 مقصد اظهار کرد: نخستین مقصد شریعت، حفظ دین است که در آیات بسیاری از قرآن کریم مورد تاکید قرار گرفته است. مسلما هرجایی که شارع مقدس نسبت به یک موضوع تاکید دارد و آن موضوع را تکرار می‌کند، این امر دلالت بر این دارد که شریعت، آن موضوع را به عنوان هدف اخذ کرده است. حفظ دین از طریق اسلام، ایمان و احسان امکان‌پذیر است. خود موضوع احسان در آیات مختلف قرآن کریم مورد تاکید قرار گرفته و به عنوان عامل برطرف‌کننده نابرابری اجتماعی معرفی شده است.

وی افزود: مقصد بعدی شریعت، حفظ نفس است که این امر، از طریق مشروعیت تناسل و تاکید بر آن در آیات قرآن کریم مورد توجه قرار گرفته است. حفظ نسل، مقصد سوم شریعت است که از طریق حرام کردن زنا و امر به عفت‌ورزی نسبت به آن اهتمام شده است. در آیات قرآن کریم، زنا به صراحت مورد نهی قرار گرفته و از خود آیات می‌توان این مطلب را استخراج کرد که فعل زنا نه‌تنها در دین اسلام بلکه در ادیان و شرایع سابق هم حرام و ممنوع بوده است. نکته دیگر در باب زنا این است که قبح زنا قبح عقلی است و اگر شریعت اسلام هم آن را حرام اعلام نکرده بود، خود عقل انسان می‌توانست به حرمت آن پی ببرد.

کاظمی در ادامه با اشاره به جایگاه عقل در شریعت خاطر نشان کرد: حفظ عقل مهم‌ترین هدف شریعت است. در اسلام هرچه عقل را فاسد کند مورد نهی قرار گرفته که از آن جمله می‌توان به حرمت شرب خمر اشاره کرد که فقها از آیه حرمت خمر، حرمت هر مایع مسکری که عقل را زائل کند استنباط کرده‌اند. آخرین مقصد شریعت هم موضوع حفظ مال است. مسئله حفظ مال در صورت‌های مختلف از جمله نهی از خوردن مال به باطل، در قرآن کریم مورد توجه قرار گرفته است. در آیه 29 سوره نساء می‌خوانیم: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَأْكُلُوا أَمْوَالَكُمْ بَيْنَكُمْ بِالْبَاطِلِ إِلَّا أَنْ تَكُونَ تِجَارَةً عَنْ تَرَاضٍ مِنْكُمْ».

وی افزود: بحث مقاصد شریعت، بحث بسیار کلیدی و مهمی است که متاسفانه در مباحث حقوقی مورد توجه قرار نگرفته است. این در حالی است که اهل سنت در این موضوع از ما جلوترند و فقهی با عنوان فقه مقاصدی دارند که در آن استنباط احکام مبتنی بر تأمین مقاصد شریعت است. الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت چنانکه از عنوانش مشخص است یک الگوی اسلامی است و داعیه اسلام دارد به همین دلیل این 5 مقصد که مقاصد کلان شریعت است باید در افق الگو دیده شود چراکه این 5 مقصد، در حقیقت تأمین‌کننده اسلامیت الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت هستند.

کاظمی با طرح این پرسش که آیا افق‌های الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با مقاصد شریعت منطبق است یا خیر، اظهار کرد: در اسناد و آرمان‌های الگوی پایه، به مسئله حفظ نفس و حفظ نسل پرداخته نشده است. مسئله حفظ نفس و حفظ نسل علاوه بر اینکه تأمین‌کننده مقاصد شریعت است، ارتباط مستقیمی با سرمایه‌های انسانی کشور دارد. مهم‌ترین اختلاف کشورهای صنعتی و کشورهای کم درآمد در موضوع سرمایه انسانی و مهارت افراد و توان فردی آنهاست. مقصود از سرمایه انسانی، سرمایه فیزیکی صرف و سرمایه مالی صرف نیست بلکه دانش، خلاقیت و سلامت را هم شامل می‌شود و این سه عنصر در تعریف سرمایه انسانی لحاظ می‌شوند.

وی در پایان سخنان خود با اشاره به این که برای تأمین حفظ نسل و حفظ نفس باید به بحث سلامت و بهداشت توجه ویژه داشته باشیم چرا که این دو مقصد، تامین کننده سرمایه انسانی و مقاصد شریعت‌اند، گفت: تشکیل اندیشکده بهداشت موضوعی است که در همین راستا پیشنهاد کرده‌ایم.

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۱۷۶۲۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دکتر شهریاری: امروز تمام کفر در مقابل تمام اسلام ایستاده است

به گزارش حوزه اندیشه خبرگزاری تقریب، حجت الاسلام والمسلمین دکتر حمید شهریاری شامگاه چهارشنبه 19 اردیبهشت در نشست شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی که در بغداد برگزار شد، با اشاره به اینکه اعضای شورای عالی مجمع از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی به عنوان عضو این شورا تعیین شده اند، خاطرنشان کرد: مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی حدود 30 سال است که برای پیشگیری از ایجاد تفرقه در جهان اسلام و جلوگیری از نزاع های خیابانی و ایجاد تقریب توانسته است فعالیت کند.
 
وی افزود: ما امروز شاهد هستیم که به همت سرداران رشید اسلام، حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس، کشورهایی که تا چندسال پیش ما را تکفیر می کردند امروز مجبور شدند شعار تقریب سر دهند. چرا که محور مقاومت رشدی ارائه داده که موجب پیروزی های اخیر در جهان اسلام شده است.
 
دکتر شهریاری ضمن تشکر از دولت و ملت عراق بخاطر مواضع انقلابی خود در زمینه فلسطین و حمایت از محور مقاومت، گفت این  حمایت ستودنی و مایه افتخار جهان اسلام است.
 
دبیرکل مجمع تقریب در ادامه افزود: با وجود این که پروژه اصلی آمریکا ایجاد تفرقه میان قومیت هاست و در دو کشور جمهوری اسلامی ایران و عراق زمینه برای ایجاد اختلاف و تفرقه وجود دارد، بحمدالله هر دو دولت و هر دو ملت با ایجاد امنیت در مرزها نوعی همکاری بین دو کشور را بروز دادند.
 
شهریاری خاطرنشان کرد: ما در مرحله ای قرار داریم که تمام کفر در مقابل تمام اسلام ایستاده است. امروز کسانی که تکلیف نامعلومی در میان کفر و اسلام داشتند مجبورند موضع خود را مشخص کنند و دیگر نمی توانند در ظاهر از فلسطین نام ببرند اما در باطن هیچگونه حمایتی از فلسطین نکنند. امروز حتی کشورهایی که روابط اقتصادی گسترده با رژیم صهیونیستی داشتند مردم این کشورها دولت خود را مجبور می کنند که مواضع خود را تغییر دهند و روابط اقتصادی با اسرائیل را قطع کنند.
 
وی ادامه داد: دو عامل باعث شده که حاکمان این کشورها مجبور به تغییر موضع شوند؛ یکی اراده ملت هاست و دیگری گستردگی فناوری است.
 
شهریاری با اشاره به اینکه دو محور اصلی و راهبردی وجود دارد که همه دولت ها بخصوص دولت های ایران و عراق باید دنبال کنند، گفت: یکی از این دو محور عدالت است که همیشه حضرت آیت الله خامنه ای بر آن تأکید دارند و مورد مطالبه تمام جهان اسلام است و محور دوم پیشرفت کشورهای اسلامی است.
 
وی با تبریک به دولت عراق که در صدد پیشرفت بوده است گفت: هیچ دولتی به اندازه دولت کنونی عراق(بعد از صدام حسین) در صدد پیشرفت نبوده است و این دولت به دنبال سازندگی است.
 
وی در پایان اظهار کرد: این باعث افتخار ما و شماست که خادم مردمی هستیم که با ایجاد عدالت و امنیت در مرزها توانسته اند امنیت را در کشورشان ایجاد کنند. اما باید قدرت خود را افزایش دهیم. ما در حمله اخیر به اسرائیل ثابت کردیم که وقتی قوی باشیم حتی قویترین ها را هم عقب می زنیم و این مایه افتخار جهان اسلام است و باید درسی شود برای سایر کشورهای اسلامی که مسیر اقتدار را طی کنند و سعی کنند هر روز قویتر از دیروز شوند.
 
انتهای پیام/
 
 

دیگر خبرها

  • دکتر شهریاری: امروز تمام کفر در مقابل تمام اسلام ایستاده است
  • نبض گردشگری اروپا در دست چینی‌ها
  • موفقیت معلمان در تربیت جوانانی در تراز انقلاب اسلامی است
  • تعهد و تقوای سیاسی از شاخصه های نماینده در تراز انقلاب است
  • «الگوی سوم زن» خط مشی زندگی زن مسلمان را مشخص می کند
  • سرلشکر سلامی: در شرق مدیترانه راه را بر دشمن می‌بندیم
  • ظرفیت اقتصادی جهان اسلام برای پایان اشغالگری در فلسطین
  • محموله تجاری ریلی افغانستان به مقصد ترکیه از ایستگاه راه‌آهن تهران عبور کرد
  • عبور محموله تجاری ریلی افغانستان به مقصد ترکیه از ایستگاه تهران
  • عبور محموله تجاری ریلی افغانستان به مقصد ترکیه از ایستگاه راه آهن تهران